Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) A Milli Futbol Takımı, İtalya’da düzenlenen 2026 CONIFA Avrupa Futbol Şampiyonası’nda zafere ulaşarak adını Avrupa’nın zirvesine yazdırdı.

İtalya’nın Carate Stadyumu’nda oynanan final karşılaşmasında Padania ile karşı karşıya gelen milliler, rakibini 6-1 gibi farklı bir skorla mağlup ederek kupanın sahibi oldu.

KKTC’ye şampiyonluğu getiren goller Şenol Şöför, Batuhan Calban ve Erhun Aksel Öztümer’den geldi. Gecenin yıldızı olan Öztümer, attığı 4 golle final maçına damga vurdu. Karşılaşmanın son düdüğüyle birlikte teknik heyet, futbolcular ve tribünlerdeki Kıbrıslı Türk taraftarlar büyük sevinç yaşarken, milliler tarihi başarıyı coşkuyla kutladı.

REKLAM

İtalya’da elde edilen bu tarihi zaferle KKTC A Milli Futbol Takımı, CONIFA Avrupa şampiyonluk kupasını ilk kez müzesine götürerek Kıbrıs Türk spor tarihinin en önemli başarılarından birine imza attı.

Teknik heyetin sahaya sürdüğü ilk 11’de Kemal Bağbal, Emre Kuvvetlişahin, Batuhan Calban, Zihni Temelci, Uğur Naci Gök, Mustafa Sakallı, Mert Sezer, Erhun Aksel Öztümer, Mert Güçlücan, Mustafa Salk ve Şenol Şöför yer aldı.

ESKİ KKTC CUMHURBAŞKANI ERSİN TATAR, HTSPOR'A KONUŞTU

Eski KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar HT Spor'a özel açıklamalarda bulundu ve şampiyonluğu değerlendirdi:

"Bu, Kıbrıs’ta büyük bir coşku yarattı. Çünkü biliyorsunuz, hep ambargolar altında; Kıbrıs Türkü her türlü fırsattan mahrum bırakılmıştı. Çocuklarımızın Türkiye Cumhuriyeti ile bile maç oynamaları engellenmişti.

İzolasyonlar ve ambargolar bizi çok yıldırdı, gençlerin moralini bozdu. Şimdi FIFA’nın dışında, Uluslararası Bağımsız Futbol Federasyonu adıyla anılan bir yapı var ve bizim çocuklarımız için bir fırsat doğdu. Avrupa şampiyonu oldular, hem de farkla.

TÜRKİYE'NİN DÜNYA KUPASI YOLCULUĞU

Kıbrıs’ın da benim de kalbim Türk takımıyladır. Türkiye Cumhuriyeti’nin inşallah oradaki başarısı hepimizin başarısı olacaktır. Bizim çocuklarımız gerçekten çok başarılı. İnşallah o milli heyecanla Türkiye büyük başarılar kazanacaktır. Bu da sadece Türkiye’nin değil, bütün Türk dünyasının başarısı olacaktır. Herkesin yüzü gülecektir."

ŞAMPİYONLUK, RÖVANŞ OLARAK DEĞERLENDİRİLDİ

Kıbrıs Türk Milli Takımı, ev sahipliğini yaptığı 2017 CONIFA Avrupa Futbol Şampiyonası finalinde Padania’ya penaltı atışları sonucunda mağlup olmuştu. Aradan geçen 9 yılın ardından gelen 6-1’lik galibiyet, hem Avrupa şampiyonluğunu hem de rövanşı beraberinde getirdi.

KKTC'NİN TURNUVADAKİ DİĞER MAÇLARI

B Grubu’nda mücadele eden KKTC, turnuvaya etkili bir başlangıç yapmıştı. İlk maçında Canton Ticino’yu 5-1 mağlup eden milliler, ikinci karşılaşmada Rouet Provence’ı 4-0 yenerek grubunu lider tamamladı ve finale yükselmişti. Finalde de üstün oyunlarını sürdüren ay-yıldızlılar, Padania karşısında galibiyet elde ederek kupaya uzandı.

KKTC'NİN 2017-2018 CONIFA BAŞARILARI

FIFA ve UEFA üyesi olmayan devletler, özerk bölgeler ve halkların yer aldığı CONIFA bünyesindeki organizasyonlarda mücadele eden KKTC, daha önce de önemli başarılara imza atmıştı. KKTC, 2017’de Avrupa ikincisi, 2018’de ise Dünya Kupası ikincisi olmuştu.